Filodegspaj med fetaost

koket.se
Filodegspaj med fetaost
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Filodegspaj med fetaost

12 ingredienser

Enkel vegetarisk paj med filodeg, fetaost och rucola. Härligt frasig och god.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

  • 75 g smör, smält
  • 250 g filodeg (kyld eller fryst och tinad)
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 70 g rucolasallad
  • 150-300 g fetaost
  • 5 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 50 g vällagrad ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj kanterna på en pajform med löstagbar botten och täck botten med bakplåtspapper. Lägg filodegsark omlott i cirka 5 lager i formen och pensla med smör mellan varje lager. Låt gärna filodegen hänga lite över kanten så glider den inte ner. Skär av överbliven deg innan den går in i ugnen eller när pajen är gräddad kan du bryta av så mycket du önskar av kanterna.
  3. Strimla lök och vitlök och fräs löken mjuk i olivolja, krydda med salt och peppar.
  4. Hacka ruccolan fint och bryt fetaosten i grova bitar. Rör samman ägg, mjölk samt grädde och krydda med salt och peppar.
  5. Fördela lökfräs, ruccola och fetaost i pajskalet och häll på äggstanningen. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.