Krispig thaikyckling med dippsås

Krispig thaikyckling med dippsås
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krispig thaikyckling med dippsås

17 ingredienser

30 min

Snabbt, gott och glutenfritt recept på friterad kyckling. Servera med kryddig chili- och ingefärsdipp samt sojastekt broccoli.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 2 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 1 äggvita
  • 2 dl neutral rapsolja, till stekning

Dippsås

  • 0,75 dl fisksås
  • 1 limefrukt, rivet skal och pressad saft
  • 2 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk ingefära, skalad och riven
  • 0,5-1 röd chilifrukt, i tunna skivor
  • 1 msk korianderblad, hackade

Till servering

  • jasminris, kokt
  • 100 g broccoli
  • 4 msk japansk soja

Gör så här

  1. Börja med dippsåsen. Blanda fisksås, lime, socker, riven vitlök, ingefära och chili och rör tills sockret smält. Lägg till sist i korianderbladen. Ställ åt sidan.
  2. Skär kycklingen i ca 2x3 cm bitar.
  3. Blanda rismjöl, bakpulver, salt och vatten till en jämn smet. Vispa äggvitan till skum och vänd ner i smeten. Blanda ner kycklingbitarna i smeten.
  4. Hetta upp en djup stekpanna med ca 3 cm olja i botten. Oljan ska vara 180 grader, om man lägger i en bit bröd ska den bli gyllene och frasig på en minut.
  5. Stek kycklingbitarna i oljan, lite i taget så oljan inte kyls ner, då kokar kycklingen istället för att stekas. Låt kycklingen bli gyllene och frasig, lägg sedan på dubbelvikt hushållspapper att rinna av.
  6. Skär ner broccolin i buketter, skala och skär även stammen i tunna bitar. Stek allt i en stekpanna, när de fått färg och mjuknat, slå på soja och låt det fräsa ihop någon minut.
  7. Servera kycklingen med såsen, kokt ris och sojastekt broccoli.