Ankbröst med kinesisk plommonsås

Ankbröst med kinesisk plommonsås
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Ankbröst med kinesisk plommonsås

14 ingredienser

45 min

Ankbröst med knaprig yta. Har du inte testat anka än, gör det! Här serverad med kryddig plommonssås med kanel och anis.

Tips: Har du inte sichuanpeppar kan du ersätta den med vitpeppar.

Ingredienser

portioner
  • 800 g ankbröst

Plommonsås

  • 0,5 kg plommon
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, mortlade
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 4 hela nejlikor
  • 1 msk japansk soja
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 msk färsk ingefära, riven

Till servering

  • jasminris, kokt
  • 1 isbergssallad (litet)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Kärna ur alla plommon. Skär i mindre bitar och koka upp tillsammans med övriga såsingredienser i 15 minuter. Skumma eventuellt om det bildas skum på ytan. Ställ åt sidan.
  3. Skär försiktigt rutmönster i skinnet på ankbröstet. Salta och peppra och stek i medelvarm panna ca 5 minuter på skinnsidan, vänd sedan och stek 2 minuter på andra sidan.
  4. Lägg i en ugnsfast form och ställ i ugnen till innertemperatur 58 grader, detta tar ca 15 minuter.
  5. Ta ut och låt köttet vila under folie i 15 minuter. Stek sedan ankbrösten igen på skinnsidan så skinnet åter blir krispigt.
  6. Skiva upp ankan i tunna skivor och servera med plommonsås, ris och isbergssalladsblad.