Småbröd

Småbröd
Foto: TV4

Småbröd

Av: Jan Hedh

Från: Mitt kök

10 ingredienser

Klassiskt recept på småkakor och citronsmåkakor.

Ugnstemperatur
Ugnen ska vara varm, 180-200 grader när det är mördeg.
Skulle man däremot baka andra kakor, så som drömmar, då ska ugnen ligga mellan 150-160 grader.

Tips
Klassisk småbrödsdeg som man kan variera med olika smaksätt såsom vaniljstång, kardemumma, hackad mandel och nötter, kakao och kanel, citron och apelsin eller riven
kokos osv.

Denna klassiska deg kallas av konditorer för Mördeg 1-2-3, eftersom den innehåller 1 del socker, 2 delar smör och 3 delar vetemjöl + eventuellt ett ägg för att göra den smidig att arbeta med och göra den lättare att kavla.

Denna grunddeg används av konditorer till att fodra formar med till Mazariner och Polynéer osv. men är också en grunddeg till olika småbröd. Tänk på att använda vanligt standardvetemjöl till småbröd annars blir småbröden hårda om mjölet är för starkt.

Ingredienser

Vaniljkrokar

  • vaniljstång (märg av en hel vaniljstång från Tahiti)
  • 100 g strösocker
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl
  • 50 g ägg [1 st]

Citronsmåbröd

  • 100 g strösocker
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl
  • 50 g ägg [1 st]
  • 1 citron, skal

Gör så här

Småbröd

  1. Blanda det rumstemperade smöret med sockret och vaniljmärgen och arbeta in ägget och till sist arbeta in vetemjölet till en ej överarbetad deg.
  2. Kyl degen invirad i plastfilm i kylen i ca 1 timme.
  3. Väg upp degen i 120 g bitar och rulla ut dem till penntjocka längder, dela längderna i 55 mm långa bitar med hjälp av en vass kniv.
  4. Sätt av dem på bakplåtspapper och baka dem gyllenbruna i 8 – 10 minuter.
  5. Blanda 150 g strösocker med 25 g äkta vaniljsocker och rulla de varma kakorna i sockret försiktigt så att de inte går i sönder.

Citronsmåbröd

  1. Väg upp degen i 120 g bitar.
  2. Rulla ut bitarna med hjälp av lite vetemjöl och dela varje bit i 10 delar.
  3. Ställ dem på högkant på plåt med bakplåtspapper och tryck en midja på dem med tumme och pekfinger.
  4. Baka dem gyllenbruna i ca 10 – 12 minuter.