Glasnudelsallad med sommargrönsaker och grillade pilgrimsmusslor

koket.se
Glasnudelsallad med sommargrönsaker och grillade pilgrimsmusslor
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Glasnudelsallad med sommargrönsaker och grillade pilgrimsmusslor

22 ingredienser

30 min

Perfekta sommarmaten med grillade pilgrimsmusslor och nudelsallad med grillad vattenmelon och avokado samt en sojadressing med chili, vitlök och sesam.

Om man vill ha salladen vegetariskt eller vegansk kan man ersätta pilgrimsmusslorna med tofu.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 12 pilgrimsmusslor (eller 1 förp tofu)
  • 250-300 g glasnudlar (eller risnudlar)
  • 0,5 kg vattenmelon
  • 2 avokador
  • 1 isbergssallad
  • 2 polkabetor
  • 2 morötter (stora)
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka koriander
  • 2 limefrukter
  • 4 msk sesamfrön
  • 100 g inlagd ingefära
  • 2 dl japansk soja
  • 2 citroner
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 King Solo vitlök
  • 1 ingefära, liten bit
  • 1-2 msk sesamolja
  • 2 msk matolja
  • salt
  • vattenkrasse (eller annan mild ört)
  • ponzusoja, till servering

Gör så här

  1. Tänd grillen och rosta sesamfrön i torrpanna på medelhög värme tills de blir gyllenbruna.
  2. Blanda 1 dl soja med saften från 1 citron. Skala ingefära och vitlök, hacka dem med en röd chili och tillsätt i sojan.Låt stå. Detta kan man gärna göra 1 dag innan.
  3. Koka upp vatten på spisen och koka nudlarna tills de är al dente. Kokningstiden varierar lite beroende på vilken typ av nudlar man väljer, läs på paketet. Spola sedan nudlarna i kallt vatten och blanda i lite matolja och sesamolja för att förhindra att dem klibbar ihop. Sedan tillsätter du en del av sojadressingen så att nudlarna marineras.
  4. Ta bort muskeln på pilgrimsmusslan, häll lite matolja och salt på musslorna.
  5. Skär polkabetorna och morötterna så tunt du kan, gärna på en mandolin om du har. Lägg dem i kallt vatten, då blir de krispiga.
  6. Finhacka gari och salladslök, plocka isbergsallad i större bitar. Dela lime i klyftor.
  7. Dela avokadon i 2 delar, skär vattenmelonen i större bitar. Grilla pilgrimsmusslorna på grillen ca 30 sekunder på varje sida. Grilla vattenmelonen och avokadon utan fett tills de får riktiga grillränder i köttet. Pressa gärna lite lime på avokadon när du grillat klart och salta. Skär pilgrimsmusslorna på hälften, de får gärna vara råa i mitten.
  8. Plocka koriander och vattenkrasse. Lägg nudlarna i botten på en tallrik och sedan lägg på resterande grönsaker och till sist musslor, koriander, vattenkrasse samt de rostade sesamfröna. Häll gärna lite ponzusoja i en skål att ha vid sidan av om så önskas.