Vietnamesiskt karamelliserad lax

Vietnamesiskt karamelliserad lax
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Vietnamesiskt karamelliserad lax

10 ingredienser

30 min

Fantastisk laxfilé som karamelliserats serveras med koriander, salladslök och jasminris.

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer utan skinn
  • 5 msk strösocker
  • 1 bit ingefära, skalad
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 röd chilifrukt, fint skivad
  • 3 msk fisksås
  • 0,5 kruka koriander
  • 5 stjälkar salladslök, tunt skivad
  • vatten
  • jasminris, till servering

Gör så här

  1. Skär salladslöken i tunna bitar eller stavar och lägg i iskallt vatten. Skär även ingefäran i tunna stavar.
  2. Placera en stor stekpanna med hög kant eller en wok på medelhög värme. Lägg i socker och 2 msk vatten och koka i 5 minuter, rör runt i pannan då och då så det inte bränner tills du har en mörk karamell.
  3. Lägg i laxfiléer, vitlök, chili och ingefära, blanda ordentligt så allt täcks av den karamelliserade såsen.
  4. Häll i 50 ml vatten och fisksås och låt det koka. Sänk värmen och koka i 6-8 minuter tills laxen är tillagad.
  5. Ta bort från värmen och garnera med koriander och salladslök. Servera genast.