Donals osso buco

koket.se
Donals osso buco
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Donals osso buco

23 ingredienser

4 h

Osso buco är en klassisk gryta med kalvlägg. Här är Donal Skehans underbara recept.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 1 kg kalvlägg, skuret i 5-7,5 cm bitar
  • 50 g vetemjöl
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 2 klyftor vitlök, fint hackade
  • 4 morötter, hackade
  • 2 stjälkar stjälkselleri, hackade
  • 2 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 2 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 lagerblad
  • 300 ml torrt vitt vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l köttbuljong
  • 1 citron, skalet
  • 2 msk färsk bladparsilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

potatismos

  • 800 g mjölig potatis (typ king edward eller mandelpotatis)
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 0,5 krm muskot, nyriven
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Värm två matskedar av oljan i en djup gryta där allt kött får plats. Vänd köttet i mjöl så det blir panerat runt om. Stek sedan köttet runt om så du får en fin stekyta. Om grytan är för liten, stek köttet i en separat stekpanna. Låt sedan vila på en tallrik.
  2. Tillsätt resten av olivoljan till gryta, sedan lök, vitlök, morötter, selleri, rosmarin, timjan och lagerblad och stek tills det är lätt gyllene. Tillsätt vinet och koka upp snabbt och reducera till hälften, skrapa eventuellt botten så inget bränner fast.
  3. Lägg tillbaka köttet och tillsätt tomatpuré, buljong, citronskal och krydda efter smak. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 3-4 timmar tills köttet är genomkokt och faller från benet. Vänd på köttet under koktiden några gånger. Du kan även ta bort eventuellt skum som samlas på ytan.
  4. Under tiden grytan puttrar på spisen, gör potatismos. Koka skalad potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan och häll i mjölken. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli varm. Använd elvisp eller krossa med potatisstomp till önskad konsistens tillsammans med smör, riv lite muskotnöt över, salta och peppra. Vispa ihop och smaka av.
  5. Servera allt med persilja på toppen tillsammans med potatismos.