Donal Skehans entrecôte med hemslagen bearnaise

koket.se
Donal Skehans entrecôte med hemslagen bearnaise
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Donal Skehans entrecôte med hemslagen bearnaise

18 ingredienser

45 min

Bearnaisesås i en mixer! Donal Skehans bästa recept på klassikern kött, pommes och bearnaise.

Beställ den tjocka änden av entrecôten för denna maträtt, och be slaktarn om att den ska vara hängmörad, 14-21 dagar är perfekt. Om du vill fritera din potatis blir det minst lika bra.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ugnsrostad potatis

  • 700 g bakpotatis
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Bearnaise

  • 250 g osaltat smör
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 tsk vitpeppar, mald
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron
  • 1 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 0,5 krm cayennepeppar

Kött

  • 675 g biff (eller entrecôte)
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, skala och skär potatisen i ”pommesstavar”. Lägg sedan på en ugnsplåt med olivolja, salt och peppar. Baka i ugnen i ca 35 minuter, rör om då och då så potatisen rostas jämnt.
  2. Bearnaise
  3. Koka ihop det vita vinet, vinäger, en matsked dragon, schalottenlök och peppar i en kastrull. Låt det reducera tills ungefär en matsked vätska finns kvar.
  4. Smält smöret i en liten kastrull eller i mikrovågsugn.
  5. Blanda reduktionen i en mixer, slå på en matsked varmt vatten tillsammans med äggulorna och slå på maskinen. Häll ner det smälta smöret i en tunn stråle så att det binder långsamt med äggulorna. Om såsen är för tjock, tillsätt lite mer varmt vatten eller citronsaft efter smak. Tillsätt cayennepeppar och persilja och blanda.
  6. Salta och peppra köttet runt om.
  7. Hetta upp en tjockbottnad ugnsfast stekpanna. Stek runt om på hög värme i ca 6 minuter tills köttet är gyllenbrunt på alla sidor. Ställ pannan i ugnen och rosta i ca 10-12 minuter för medium rare, längre tid om du vill ha köttet välstekt.
  8. Ta ut ur ugnen och låt vila i 10 minuter innan den skärs upp. Servera med ugnsrostad potatis och bearnaisesås.