Tiramisùtårta med jordgubbar

koket.se
Tiramisùtårta med jordgubbar
Foto: Tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Tiramisùtårta med jordgubbar

12 ingredienser

En annorlunda jordgubbstårta, inspirerad av den italienska desserten tiramisù. Mascarponekräm, kaffe, marsalavin och savoiardikex sätter smaken.

Denna botten är perfekt för sådan här typ av kaka. Den kan hålla mycket vätska och låter mascarponekrämen och de andra smaksättarna att stå i fokus. Genom att dela på äggen och vispa upp vitan får du ett väldigt fint och luftigt resultat.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg, separerade
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse

Tiramisufyllning

  • 5 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 500 g mascarpone
  • ca 1,5 dl stark espresso
  • ca 1,5 dl marsalavin
  • 200 g savoiardikex
  • 0,5 dl kakao
  • 1 l färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
  2. Vispa upp äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt 0,5 dl strösocker, lite i taget, och vispa upp till ett hårt skum.
  3. Vispa upp äggulorna och resterande 1 dl strösocker. Vänd ner äggvitorna i sockersmeten.
  4. Sikta samman vetemjöl och majsstärkelse och vänd ner i smeten.
  5. Häll i formen och grädda i ca 25 minuter tills kakan börjar lossna från kanten och är gyllenen. Låt svalna medan du gör krämen.
  6. Vispa upp äggulor och strösocker. Tillsätt mascarpone och vispa slätt.
  7. Rör ner 2 msk espressokaffe och 2 msk marsalavin. Smaka av.
  8. När botten svalnat, dela i 3 eller 4 delar beroende på hur hög du vill ha din kaka.
  9. Lägg första botten på ett fat och häll på lika delar marsalavin och espressokaffe så att botten drar åt sig vätskan. Kakan klarar av mycket vätska (ca ½-¾ dl) på varje lager botten.
  10. Bred på ett generöst lager med mascarponekräm. Pudra över lite kakaopulver. Upprepa med resterande bottnar.
  11. Täck övre delen och sidorna med kräm och tryck dit savordikex runt om. Ställ tårtan i kylen i minst 2 timmar.
  12. Vid servering, knyt ett band runt tårtan som dekoration. Garnera med färska jordgubbar.