Lyxbullar med mörk choklad och kanel

koket.se
Lyxbullar med mörk choklad och kanel
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Lyxbullar med mörk choklad och kanel

17 ingredienser

Baka riktigt lyxiga bullar med fyllning på mörk choklad och kanel. Bullarna är kalljästa så de tar en stund att jäsa men blir extra saftiga och får underbar smak.

Här har vi kanelbullen i ny tappning. Fyllning med kanel och mörk choklad blir den perfekta kryddiga kombinationen till den lätt söta bulldegen. Här värmer jag inte degspadet så jäsningen tar lite längre tid, men det är det värt! Du får en enorm smak och arom på din bulldeg!

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Bulldeg

  • 25 g jäst
  • 1,75 dl mjölk, rumsvarmt
  • 1 ägg (stort)
  • 1 dl strösocker
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 200 g mörk choklad, fint hackad
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 50 g smör, rumstempererat

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • salt

Smultopping

  • 1 dl florsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 50 g smör, rumstempererat

Gör så här

Bulldeg

  1. Smula jäst i en bunke.
  2. Tillsätt mjölk, ägg, strösocker och vetemjöl. Blanda samman och tillsätt salt och smör.
  3. Knåda degen i maskin i ca 10 minuter tills den är elastisk och fin. Låt jäsa i en stor skål till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.

Fyllning

  1. Blanda hackad mörk choklad, strösocker och kanel.
  2. När degen jäst; kavla ut till en rektangel.
  3. Bred ut ett jämt lager av mjukt smör och toppa med den choklad-, socker- och kanelblandningen.
  4. Rulla ihop degen från långsidan. Försegla ändarna så att fyllningen inte flyter ut.
  5. Forma degen till ett U, vrid degen åt motsatt håll så att det ser ut som en ''fläta''.
  6. Dela degen i 12-15 bitar. Använd gärna bullformar så att fyllningen inte rinner ut.
  7. Låt dina lyxbullar jäsa under plastfilm på plåt till dubbel storlek, ca 1 timme. Vispa upp ägg till pensling, tillsätt mjölk och salt.

Smultopping

  1. Nyp ihop florsocker, mjöl och smör till smulor. Toppa bullarna med smulor.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 10 min tills bullarna fått fin färg. Njut!