Lemon meringue bars

Lemon meringue bars - citron- och marängpaj
Foto: Tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Lemon meringue bars

15 ingredienser

Christina Gyllners recept på lemon meringue bars. Citron- och marängpaj som bakas i långpanna och skärs i rutor!

Ingredienser

portioner9 - 12 bitar

Pajskal

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 0,5 tsk salt
  • 165 g smör

Citronfyllning

  • 4 ägg
  • 1 äggula
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 msk citron, skalet, rivet
  • 1,5 dl citron, färskpressad
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,5 krm salt

maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,75 dl strösocker

Gör så här

Pajskal

  1. I en matberedare, blanda de torra ingredienserna till botten. Tillsätt kallt smör och pulsera tills smöret har ärtstorlek.
  2. Tryck degen i 20x20cm rektangulär form. Tryck upp degen mot kanterna och platta till botten. Ställ i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda botten i ca 20 min tills den precis fått färg.

Citronfyllning

  1. Rör samman ägg, socker och mjöl i en skål. Tillsätt rivet citronskal, -saft, mjölk och salt.
  2. Dra ner temperaturen på ugnen till 160 grader. Rör i citronfyllningen så att allt är välblandat, vispa inte då det kan bli små luftbubblor som bildas. Häll i det förbakade pajskalet.
  3. Grädda din citronpaj i ca 20-30 min tills fyllningen precis ''stannat''. Låt svalna i minst 30 minuter.

Maräng

  1. Blanda äggvita tillsammans med socker i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad. Låt vitorna komma upp i temperatur. Det ska vara så du knappt kan röra marängen och sockret ska ha löst sig.
  2. För över skålen till assistenten (eller använd en elvisp). Vispa marängen kall med en ballongvisp, ca 10 minuter.
  3. Vid servering, bred ut maräng över citronpajen. Toppa till den med en sked så att du får ett fint mönster. Bränn av marängen med en hushållsbrännare.
  4. Skär i din citon- och marängpaj i fyrkanter och servera.