Sockerkringlor

koket.se
Sockerkringlor
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Sockerkringlor

12 ingredienser

Birgitta Rasmussons underbara recept på klassiska sockerkringlor. Enkla att baka och smakar helt fantastiskt. Smaksätt med lakrits om du vill!

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,75 tsk hjorthornssalt
  • ca 7 dl vetemjöl

Pensling

  • 50 g smör, smält
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm lakritspulver

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en skål.
  2. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp.
  3. Tillsätt äggulor, socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
  4. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Knåda degen med resten av mjölet på arbetsbänken. Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla ut dem till 35-40 cm längder. Forma till kringlor.
  5. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt kringlorna jäsa i 30 min.. Grädda kringlorna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 min.
  6. Blanda socker, vaniljsocker och eventuellt lakritspulver.
  7. Pensla kringlorna med smält smör medan de ännu är varma. Doppa genast i sockerblandningen.