Italienska amarettokakor

koket.se
Italienska amarettokakor
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Italienska amarettokakor

8 ingredienser

1 h

Fina små mandelkakor toppade med marängrosor och kanderade violer. Otroligt goda.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 150 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • droppe mandellikör eller bittermandelolja (t ex Amaretto)
  • 50 g mandelspån

Garnering

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • kanderade violer

Gör så här

  1. Riv mandelmassan. Blanda med smöret och rör till en smidig, porös smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Smaksätt med mandellikör eller bittermandelolja.
  2. Häll smeten i en smord form med kanter, ca 20 cm i diameter.
  3. Strössla över mandelspånen jämt över smeten.
  4. Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, ca 20 min.
  5. Stjälp försiktigt upp kakan och låt den kallna.
  6. Ta ut kakor med runt mått, ca fyra cm i diameter.
  7. Blanda äggvitor och socker i en skål. Placera skålen i en kastrull med sjudande vatten. Bunkens kanter ska sluta tätt mot kastrullkanten. Vispa tills smeten blir tjock och fast.
  8. Spritsa ut små rosor över kakorna. Färgsätt med brännare. Garnera med violer.