Birgittas jitterbuggare

koket.se
Birgittas jitterbuggare
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas jitterbuggare

6 ingredienser

Jitterbugg är inte bara en dans, utan även klassisk mördegskaka med marängfyllning.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1-2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter.
  2. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
  3. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 0,5 cm tjock rektangel, 16x30 cm.
  4. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.
  5. Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
  6. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.