• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Misogrillad aubergine med nötströssel

Misogrillad aubergine med nötströssel
Foto: Eva Hildén
Maldon logga
Maldon logga

Misogrillad aubergine med nötströssel

7 steg att laga

16 ingredienser

1 h

Aubergine är en fantastisk råvara att tillaga. Den här japanska rätten ”Nasu Dengaku” är ett perfekt exempel på det. Rätten är både en fröjd för ögat och den bjuder på en smakupplevelse du sent kommer glömma.

Tips! Misoglazen passar även utmärkt till kött och fågel, testa exempelvis på grillspett.

Ta fram det bästa och lyft smaken med Maldon havssalt.

maldon_produktbild_01

Ingredienser

4 portioner
  • 2 aubergines
  • 1 förp salladsmix [ca 65 g]
  • 2 dl smetana
  • 2 tsk furikake (eller sesamfrön)
  • TABASCO® Sriracha pepparsås
  • Maldon havssalt
  • olja (till stekning)

Misoglaze

  • 50 g misopasta
  • 1 msk vatten
  • 2 msk honung
  • 1 msk mirin
  • 1,5 msk TABASCO® Sriracha pepparsås

Nötströssel

  • 100 g hasselnötter, rostade
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk Kikkoman sushi-risvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginen på längden. Lägg dem med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett rutmönster på köttsidan.
  3. Misoglaze
    Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla den på ovansidan av auberginen, men spara lite till senare. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills de är mjuka och har fått fin färg.
  4. Ta ut efter halva tiden och pensla på resterande glaze.
  5. Nötströssel
    Hacka hasselnötterna grovt. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna. Tillsätt hasselnötterna och häll på sushi-risvinägern. Låt koka torrt. Krydda med havssalt.
  7. Fördela salladen på tallrikar. Lägg upp auberginen. Klicka på smetana och fördela nötströsslet. Strö över furikake eller sesamfrön och havssalt. Avsluta med att ringla över TABASCO® Sriracha pepparsås.