Grillad aubergine med nötströssel

Misogrillad aubergine med nötströssel
Foto: Eva Hildén

Grillad aubergine med nötströssel

16 ingredienser

1 h

Aubergine är en fantastisk råvara att tillaga. Den här japanska rätten ”Nasu Dengaku” är ett perfekt exempel på det. Rätten är både en fröjd för ögat och den bjuder på en smakupplevelse du sent kommer glömma.

Tips! Misoglazen passar även utmärkt till kött och fågel, testa exempelvis på grillspett.

läs mer
Maldon flingsalt produkt 2022

Ta fram det bästa med Maldon

Handskördat gourmetsalt med mjuk, spröd struktur som ger en ren saltsmak och är en favorit världen över.

Ingredienser

portioner
  • 2 aubergines
  • 1 förp salladsmix [ca 65 g]
  • 2 dl smetana
  • 2 tsk furikake (eller sesamfrön)
  • TABASCO® Sriracha pepparsås
  • Maldon havssalt
  • olja (till stekning)

Misoglaze

  • 50 g misopasta
  • 1 msk vatten
  • 2 msk honung
  • 1 msk mirin
  • 1,5 msk TABASCO® Sriracha pepparsås

Nötströssel

  • 100 g hasselnötter, rostade
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk Kikkoman sushi-risvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginen på längden. Lägg dem med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett rutmönster på köttsidan.
  3. Misoglaze
    Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla den på ovansidan av auberginen, men spara lite till senare. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills de är mjuka och har fått fin färg.
  4. Ta ut efter halva tiden och pensla på resterande glaze.
  5. Nötströssel
    Hacka hasselnötterna grovt. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna. Tillsätt hasselnötterna och häll på sushi-risvinägern. Låt koka torrt. Krydda med havssalt.
  7. Fördela salladen på tallrikar. Lägg upp auberginen. Klicka på smetana och fördela nötströsslet. Strö över furikake eller sesamfrön och havssalt. Avsluta med att ringla över TABASCO® Sriracha pepparsås.