Perfekt att ta med på en picknick! Det är bara att laga till den hemma, packa ner och senare överraska gästerna med allt det goda och vackra som döljer sig inuti potatiskakan.
Skölj auberginerna och skär dem i små kuber. Lägg kuberna på en lutande
skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter så att den bittra saften
rinner ut. Torka av auberginebitarna lite lätt med hushållspapper, vänd
dem i mjöl och stek dem mjuka i olivolja. Ställ åt sidan.
Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet
och ånga av potatisen väl.
Skala och skiva de hårdkokta äggen. Strimla och stek baconet och skär
mozzarellan i små bitar.
Pressa potatisen genom en potatispress direkt ner i en skål. Vispa upp
äggen. Blanda ner de uppvispade äggen, parmesanost, persilja och olivolja
i den pressade potatisen. Rör om med en gaffel till en luftig smet.
Smaka av med salt och peppar.
Smörj och bröa en ugnssäker form, 24 cm i diameter. Bred ut hälften av
potatissmeten i formen. Fördela auberginekuber, mozzarellabitar, baconstrimlor och äggskivor jämnt ovanpå. Fyll på med resten av potatisblandningen. Jämna till och strö över ett tunt lager ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i 30−40 minuter.
Servera gärna potatiskakan uppskuren i dekorativa tårtbitar. Varm, ljummen
eller kall? Spelar ingen roll − den är lika god oavsett temperatur.