Gateau di patate con melanzane, uova, mozzarella e pancetta - potatiskaka med bacon

Gateau di patate con melanzane, uova, mozzarella e pancetta - potatiskaka med bacon
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Gateau di patate con melanzane, uova, mozzarella e pancetta - potatiskaka med bacon

14 ingredienser

Perfekt att ta med på en picknick! Det är bara att laga till den hemma, packa ner och senare överraska gästerna med allt det goda och vackra som döljer sig inuti potatiskakan.

Receptet är för 4-6 personer.

Ingredienser

  • 2 aubergines
  • 6 potatisar mjölig, ej färskpotatis
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 200 g bacon
  • 125 g mozzarellaost
  • 2 råa ägg
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 msk olivolja + till stekning
  • 3 msk ströbröd
  • 0,5 −1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • vetemjöl
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200˚.
  2. Skölj auberginerna och skär dem i små kuber. Lägg kuberna på en lutande
  3. skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter så att den bittra saften
  4. rinner ut. Torka av auberginebitarna lite lätt med hushållspapper, vänd
  5. dem i mjöl och stek dem mjuka i olivolja. Ställ åt sidan.
  6. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet
  7. och ånga av potatisen väl.
  8. Skala och skiva de hårdkokta äggen. Strimla och stek baconet och skär
  9. mozzarellan i små bitar.
  10. Pressa potatisen genom en potatispress direkt ner i en skål. Vispa upp
  11. äggen. Blanda ner de uppvispade äggen, parmesanost, persilja och olivolja
  12. i den pressade potatisen. Rör om med en gaffel till en luftig smet.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Smörj och bröa en ugnssäker form, 24 cm i diameter. Bred ut hälften av
  15. potatissmeten i formen. Fördela auberginekuber, mozzarellabitar, baconstrimlor och äggskivor jämnt ovanpå. Fyll på med resten av potatisblandningen. Jämna till och strö över ett tunt lager ströbröd.
  16. Grädda mitt i ugnen i 30−40 minuter.
  17. Servera gärna potatiskakan uppskuren i dekorativa tårtbitar. Varm, ljummen
  18. eller kall? Spelar ingen roll − den är lika god oavsett temperatur.