Efter åtta-päron

Efter åtta-päron
Foto: TV4

Efter åtta-päron

Av: Mimmi Höglund

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

En läskande efterrätt som passar perfekt en fin sommarkväll. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck
Kaffe och avec

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 fasta päron, klyvda och urgröpta
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, delad och urgröpt
  • 3 dl djupfrysta hallon
  • ca 2-3 droppar röd karamellfärg (för att päronen ska få extra röd färg)
  • 4 bitar after eight
  • 2 dl grädde, vispad
  • 7 Fazer Liqueur fills, krossade (godis med punschfyllning)

Gör så här

  1. Skala och klyv päronen, tag bort kärnhuset.
  2. Häll vatten, strösocker i en kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner både stång och vaniljskrap i kastrullen. Rör om så det blandas jämt.
  4. Lägg ner päronhalvorna i kastrullen, häll över de frysta hallonen.
  5. Koka upp, sjud sedan under lock i ca 10-12 minuter. Tag kastrullen från värmen och låt päronen svalna.
  6. Lägg de svalnade päronhalvorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg en after eight på varje päronhalva.
  7. Grädda mitt i ugnen 15 minuter i 200 grader.
  8. Vispa grädden och krossa punschgodiset i en mortel eller liknade tills det blir ett fint chokladkross. Blanda ner chokladkrosset i den färdigvispade grädden.
  9. Lägg päronhalvorna på ett fat med en klick av punschgrädden brevid och servera.