Mikabellas mustiga morotssoppa

Mikabellas mustiga morotssoppa
Foto: TV4

Mikabellas mustiga morotssoppa

Av: Mikaela - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

40 min

En soppa lika nyttig som god.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck till maten
Fire Gully, Semillion/Savignon. Producenten heter Pierro Margret River Australien.
Colonna, Grillo/Greco Durato. Producenten heter Tarucco Sicilien

Ingredienser

portioner
  • 4 morötter
  • 1 dl ev vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök, finhackad, medelstor
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk smakrik curry
  • 1 krm malen kanel
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar, nymald
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk honung
  • 0,5 dl 0.5 dl färsk fin hackad timjan, gärna citrontimjan
  • 0,5 dl oregano, finhackad, gärna guldoregano

Till servering

  • 4 msk crème fraîche (1 msk till varje portion)
  • 1 citron, skalet finrivet

Gör så här

  1. Häll buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala och skiva moröterna i cm-tjocka skivor.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Smällt smöret i en stor kastrull och fräs löken och vitlök, ca 2 min. Lägg i morötterna och låt dem vändas i smöret.
  5. Häll över vinet och låt sjuda i 5 min.
  6. Slå över buljongen. Krydda med curry, kanel, spiskummin och paprikapulver.
  7. Koka tills morötterna blir riktigt mjuka, ca 25 min.
  8. Mixa soppa slät med stavmixer eller i matberedare. Häll eventuellt tillbaka soppan i kastrullen.
  9. Tillsätt creme fraichen och låt koka upp.
  10. Tillsätt de färska örterna och honungen. Smaka av soppan. Salta och peppra efter smak.
  11. Häll upp soppan i en tallrik, lägg en dryg matsked creme fraiche i mitten, använd den fina sidan på rivjärnet och riv över 1/4 dels citrons skal över soppan. Servera soppan rykande het med en bit gott bröd.