Tonfisk med gazpachosnö

0 röster
4

En lyxig förrätt med halstrad tonfisk toppad med granité på gazpacho.

Mikael från Västerås lagade även

Vaktelbröst med päronsky


Glass med färska fikon



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g tonfisk, färsk filébit

gazpachosnö

  • 0,5 dl vatten
  • 1 paprika, röd
  • 1 kg tomater
  • 2 skivor vitt bröd
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • kajennpeppar
  • tabasco

Till servering

  • 1 dl olivolja av bra kvalitet

Gör så här

  1. Gazpachosnö
    Hacka upp grönsaker och bröd.
  2. Mixa ordentligt tillsammans med vatten, olja och vinäger. Smaka av med kryddorna. Hellre lite för mycket smak än för lite.
  3. Sila soppan genom en kökshandduk. Vätskan som rinner igenom bör vara så klar som möjligt.
  4. Vid behov, sila igen igenom en ny handduk.
  5. Smaka av igen och krydda på lite till vid behov. Frys ner den klara gazpachobuljongen över natten.
  6. Tonfisk
    Värm upp en stekpanna. Häll i lite rapsolja.
  7. Vänd hastigt den rumstempererade tonfiskfilén i stekpannan. Hög temperatur och ca 20 sekunder per sida. Den ska bara ändra färg på ytan och höjas en aning i temperatur.
  8. Skär upp fisken i 1,5 cm stora fyrkanter.
  9. Servering
    Fördela olivoljan i fyra cocktailglas.
  10. Lägg i tonfiskkuber och toppa med gazpachosnö.
  11. Den stora utmaningen kan vara att skrapa snö utan att det smälter innan servering. Jag brukar skrapa en del, karva ur en del och köra en del i iskross för att få lite olika konsistenser i snön.
18 januari 2011

Laddar fler recept