Tajinbakad Alvarslamm på en bädd av ölänsk ramslök

Tajinbakad Alvarslamm på en bädd av ölänsk ramslök

Tajinbakad Alvarslamm på en bädd av ölänsk ramslök

Av: Michel - Öland

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

Lammen kryddar sig själva genom att beta på Alvaret, Det finnes mycket av olika örter därstädes, säger Michel om sin huvudrätt.

Dryck: Trio ett (chiliensk merlot, cabernet sauvignoin, carmenere 2008)
Ölänsk digestiv (grappa) för att smälta maten bättre.

Tajin eller tagine är en glaserad lergodsgryta med konformat lock. Utformningen lär göra att ångan samlas där så att grytan inte kokar torrt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg lammstek med ben
  • 3 knippen ramslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 vitlök
  • 1 msk ingefära, hackad
  • 1 dl färsk timjan
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 2 krukor färsk bladpersilja
  • 1 chilifrukt, urkärnad

Tabbouleh

  • 2 dl bulgurvete
  • 3 krukor färska myntablad
  • 3 citroner, pressad saft
  • 1 purjolök
  • 1 chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 l färsk bladpersilja
  • 1 gurka, delad på längden och urkärnad
  • 4 msk olivolja

Sås 1

  • skyn i tajinen - grytan

Sås 2 - rajta

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 kruka koriander
  • 1 bit ingefära
  • 0,25 chilifrukt, urkärnad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 dl spenat
  • 0,5 limefrukt
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 tsk peppar

Gör så här

Lammstek

  1. Lammet ansas och lägges i tajinen med alla ingredienser i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Ugnsstek lammet i 2 timmar i 175 grader, eller tills temperaturen visar 60 grader.

Tabbouleh

  1. Börja med att lägga Bulgurvetet i ljummet vatten ca: 45 minuter.
  2. Krama därefter ut så mycket som det går, det blir bäst om man gör det för hand.
  3. Finhacka alla grönsakerna och örter.
  4. Blanda bulgurvetet med grönsakerna och örterna låt stå minst 1timme före servering.

Rajta

  1. Alla örter och grönsaker hackas och blandas med yoghurt.