Vaniljglass - en klassiker. Receptet är beräknat till cirka 4
personer.
Visa mer
Du behöver
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 msk honung
1 dl strösocker
0,5 vaniljstång
5 äggulor
Eventuell smaksättning, tex krossade maränger, chokladsås, nötter och liknande
Gör så här
Mät upp vispgrädde, mjölk, honung och hälften av sockret i en kastrull.
Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången och hetta upp gräddblandningen.
Blanda äggulorna med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera.
Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen. Vispa ett ögonblick, dra kastrullen från plattan och låt glassmeten svalna i kallt vattenbad. Låt blandningen stå och ”mogna” i kylskåp, helst till nästa dag.
Sila smeten genom en finmaskig sil för att få bort vaniljstången och eventuella äggklumpar.
Frys glassen i en glassmaskin i ca 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Den som inte har glassmaskin kan frysa glassen i en bunke och röra med jämna mellanrum. Rör ner eventuell smaksättning när glassen är klar.