Mesostglass med kanelkakor

Mesostglass med kanelkakor
Foto: TV4

Mesostglass med kanelkakor

Av: Ida - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h + frystid

Hemgjord glass med smak av mesost, serveras med nybakade kanelkakor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass med brunost

  • 1 blad gelatin
  • 2 vaniljstänger
  • 2,5 dl lättmjölk
  • 3 dl grädde
  • 220 g mesost
  • 5 äggulor
  • 100 g strösocker

Kanelkakor

  • 200 g smör
  • 200 g strösocker
  • 1 äggula
  • 1 msk sirap
  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver

Garnering

  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 dl sötmandel

Gör så här

Glass

  1. Blanda mjölk, grädde, gelatin samt frön från vaniljstängerna och koka upp. Riv sedan ner mesosten i grädd- och mjölkblandningen och låt smälta samman. Ta av spisen.
  2. Vispa ihop äggulor och socker och blanda ner detta i smeten. Kör i glassmaskinen och låt sedan stå i frysen ett par timmar innan servering.

Kanelkakor

  1. Värm ugnen till 175 grader. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör och socker tills det är fluffigt. Vispa sedan i äggula och sirap.
  3. Sikta ihop vaniljsocker, kanel, bakpulver och mjöl. Sikta ner i smeten, blanda väl med händerna tills du får en fast och fin deg.
  4. Dela degen i 6 lika stora bitar. Rulla till sex stänger, lika långa som plåten, och lägg på de två plåtarna.
  5. Pressa till stängerna lätt med fingrarna innan du penslar dem med ägg och strör över pärlsocker och mandel.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Medan stängerna fortfarande är lite ljumna, skär dem diagonalt i ca 1 cm breda pinnar. Låt kakorna svalna innan du flyttar dem på ett galler