Kokt fisk med ägg och räkor

Kokt fisk med ägg och räkor
Foto: Jenny Grimsgård
Melker Andersson
Melker Andersson

Kokt fisk med ägg och räkor

Av: Melker Andersson

Från: Hemma hos Melker Andersson

23 ingredienser

En klassiker i det svenska husmansköket. Receptet kommer från Hemma hos Melker Andersson.

Läs mer om boken

Hemma hos Melker Andersson

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g vit fisk

Till koklagen

  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 10 persiljestjälkar
  • 1 gul lök
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 stjärnanis

Till servering

  • ca 24 räkor
  • 4 ägg, kokta 6 minuter, hackade
  • 5 cm färsk pepparrot, riven
  • 2 citroner, halverade
  • färsk körvel

Vitvinsås

  • 1 msk smör
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl hemkokt fiskbuljong (eller 1 fiskbuljongtärning + 4 dl vatten)
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Till redning

  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft, pressad

Gör så här

Vitvinsås

  1. Hetta upp smör i en gryta och fräs löken långsamt tills den är genomskinlig.
  2. Häll på vin och låt koka ihop till hälften.
  3. Häll buljongen i grytan och låt allt koka ihop till ca 3 deciliter.
  4. Vispa ner grädden i koket och låt småkoka ytterligare 10 minuter.
  5. Smaksätt med salt och peppar.

Redning

  1. Blanda det rumsvarma smöret med vetemjöl till en beurre manié (redning) och vispa ner det i grytan. Låt såsen koka långsamt i 5 minuter.
  2. Tillsätt citronsaft, blanda och sila såsen för att få den helt slät.
  3. Koka upp alla ingredienser till lagen i en kastrull.

Fisk

  1. Sänk med hjälp av en hålslev ner fiskbitarna i lagen och låt dem sjuda på svag värme tills fiskköttet blivit ogenomskinligt och lossar från ryggbenet.
  2. Servera fisken med räkor, ägg, pepparrot, citron, körvel samt vitvinssås.