Rabarbercompotte med vaniljsås

Rabarbercompotte med vaniljsås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Melker Andersson
Melker Andersson

Rabarbercompotte med vaniljsås

8 ingredienser

En efterrätt med compotte på rabarber som serveras med vaniljsås.

Ingredienser

portioner
  • 600 g glasrabarber
  • 1 dl vitt vin
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 msk citron, pressad

Vaniljsås:

  • 1 vaniljstång
  • 24 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Skala rabarbern och skär den i cm stora bitar.
  2. Koka upp vitt vin, citronsaft och strösocker.
  3. Lägg i rabarbern och sjud under lock i ca 5 min eller tills rabarbern är mjuk.
  4. Låt svalna.
  5. Vaniljsås:
  6. Dela vaniljstången på längden.
  7. Skrapa ner fröna i en tjockbottnad kastrull.
  8. Tillsätt mjölken och lägg i vaniljstången.
  9. Låt allt koka upp.
  10. Vispa äggulor och socker tills blandningen är tjock och fluffig.
  11. Häll den varma mjölken över äggblandingen och rör om ordentligt.
  12. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp tills första bubblan syns under omrörning.
  13. Låt svalna.
  14. Servera rabarbern i en vacker skål med såsen i en såsnipa.