Mazarintårta med citron och rostade vallmofrön

koket.se
Mazarintårta med citron och rostade vallmofrön
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Mazarintårta med citron och rostade vallmofrön

14 ingredienser

Citrondoftande mazarinkaka med rostade vallmofrön. Teas goda variant av en riktig fikaklassiker.

Teas recept på hemgjord mandelmassa

200 g sötmandlar med skal
150 g råsocker
3 bittermandlar

Mandelmassa steg 1
Blötlägg gärna mandlarna dagen innan i en bunke och lägg en tallrik över. Annars ta aningen varmare vatten och låt ligga tills du behöver dem.

Mandelmassa steg 2
Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med sockret tills det går ihop i en matberedare. Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

Mördeg

  • 90 g florsocker [2 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör
  • 55 g ägg [1 st]

Mazarinmassa

  • 250 g mandelmassa, köpt eller hemgjord
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 citroner, zest från
  • 110 g ägg [2 st]
  • 60 g äggula [3 st]
  • 3 msk rostade svarta vallmofrön

glasyr

  • 50 g mjölk [0,5 dl]
  • 40 g smör
  • 410 g florsocker [7 dl]
  • 1 citron, juice från

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att
  2. blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra formen (ca 24 cm i diameter). Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv. Stoppa in pajskalet i kylen medan du gör fyllningen.

Mazarinmassa

  1. Blanda mandelmassa med smöret till välblandat, blanda i ett ägg och sedan en äggula i taget tills du får en slät mazarinmassa.
  2. Raspa i citronzest och avsluta med att vända i vallmofröna, spara några till toppen av kakan.
  3. Fyll skalet och grädda i cirka 25 minuter på 170 grader varmluft tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.

Glasyr

  1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och citronsaft, vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  2. Häll glasyren på den avsvalnade kakan och toppa med rostade vallmofrön. Låt glasyren stelna och hugg sedan in!