Bulgursallad med grönkål och ädelost

Bulgursallad med grönkål och ädelost
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Bulgursallad med grönkål och ädelost

12 ingredienser

Salladen är ett bra vegetariskt alternativ på julbordet och den passar utmärkt till julskinka eller rökt kött. Salladen kan serveras varm, ljummen eller kall. /Maud Onnermark - Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet är beräknat för 8-10 epersoner.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

.

Ingredienser

  • 3 dl bulgur
  • 5 dl vatten
  • 150 g katrinplommon, urkärnade
  • 1 dl vinglögg
  • 2 äpplen
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 150 g grönkål
  • 1 bit ädelost [ca 140 g]
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och häll i bulguren.
  2. Koka ca 10 minuter på svag värme.
  3. Halvera katrinplommon och koka dem 5–10 minuter i glöggen.
  4. Tärna äpplena och blanda dem med pressad citron.
  5. Klyfta rödlöken och fräs den i olja några minuter.
  6. Skär bort de grova nerverna på grönkålen.
  7. Skölj och torka den.
  8. Finhacka bladen, gärna i matberedare.
  9. Låt dem fräsa med löken några minuter.
  10. Blanda ner bulguren, äpplena med citronsaft och plommonen med glöggen och till sist ädelosten i små bitar.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Servera salladen varm, ljummen eller kall.