Ädelostpaj

Ädelostpaj
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Ädelostpaj

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagad julmat och julgodis

11 ingredienser

En god paj till glöggfesten eller en buffé när som helst på året. Pajen kan serveras varm eller kall. /Maud Onnermark - Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet ger 1 paj, 12-14 bitar.

Dekorera gärna med granatäppelkärnor.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

.

Ingredienser

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 pepparkakor
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 1 bit ädelost [200 g]
  • 1 förp kvarg [250 g]
  • 1 dl mjölk
  • 4 ägg
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • salt

Garnering

  • ev granatäpplekärnor

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda vetemjöl, pepparkakor och smör i matberedare.
  2. Kör tills det är finfördelat och tillsätt sedan vattnet.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
  4. Ställ den i kylen minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
  7. Tillsätt kesella, mjölk och ägg.
  8. Kör ihop till en smet.
  9. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
  10. Häll smeten i formen och grädda 30–35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
  11. Garnera gärna med granatäppelkärnor.