Matjessill med äggkräm och löjrom

koket.se
Matjessill med äggkräm och löjrom
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Matjessill med äggkräm och löjrom

14 ingredienser

30 m

En lyxig och lättlagad rätt med matjessill som passar lika fint att duka upp på midsommarbuffén som att servera till sommarlunchen. Se klippet där Tom berättar och visar hur du gör att lägga upp sillen extra snyggt.

Tom tipsar att den picklade löken med pepparrot som blir över passar fint att servera till t ex varmrökt lax.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Matjessill

  • 400 g matjessill (hel)

Äggkräm

  • 3 ägg, kokta och skalade
  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk citron, färskpressad
  • salt

Pepparrotssyrad lök

  • 3 gula lökar, skalade
  • 100 g färsk pepparrot, skalad
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Garnering

  • 100 g löjrom
  • 1 kruka gräslök
  • 1 knippe dill

Till servering

  • färskpotatis, kokt

Gör så här

Pepparrotssyrad lök

  1. Börja med den picklade löken. Skala och skiva löken så tunt du kan, gärna på mandolin. Riv pepparroten.
  2. Koka upp lök och pepparrot med ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Låt svalna och kyl ner. Låt gärna stå över natten.

Äggkräm

  1. Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt. Häll upp i spritspåse. Ställ spritspåsen i en kopp så blir den lättare att fylla.
  2. Lägg löjrommen i en spritpåse.
  3. Häll av matjessillen. Skär i mindre bitar.

Servering

  1. Skär potatisen i skivor. Fördela skivorna med snittytan upp på ett större fat eller tallrikar. Toppa med bitar av matjessill och picklad lök. Spritsa eller ringla över äggkräm och löjrom. Avsluta med dill och gräslök.

Glöm inte att matsortera skal från pepparrot och ägg för en mer hållbar matlagning och njut av din rätt med matjessill! /Köket-redaktionen