Matcha- och pistagesufflé med chokladglass

Sufflé är en riktig vinnare som dessert. Frida Ronge gör en med pistage och matcha, så gott! Servera med en kula hemgjord chokladglass.

Ulrika Ferlins dryckestips: Dr Loosen, Riesling Beerenauslese 2013, Tyskland. art. 5364

28 december 2016
4

Du behöver

Chokladglass

  • 1 äggula
  • 75 g rörsocker
  • 1 nypa salt
  • 25 g kakao
  • 1 vaniljstång
  • 375 g mjölk
  • 8 g maizena
  • 58 g mörk choklad, finhackad

Sufflé

  • 30 g smör, rumstempererat
  • 15 g pistage, rostad och mixad
  • 110 g mjölk
  • 3 äggulor (30 g)
  • 10 g maizena
  • 10 g mjöl
  • 90 g grädde
  • 80 g socker + till formarna
  • 5 g matcha, plus lite extra att pudra över
  • 1 citron, saften
  • 1 lime, saften
  • 5 äggvitor

Gör så här

  1. Chokladglass
    Vispa ihop äggulan med socker, salt och kakao.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölken med vaniljen och maizenan och sila över äggsmeten. Värm upp smeten till 84 grader under omrörning. Tillsätt chokladen och vispa till en homogen massa. Kör i glassmaskin och ställ i frysen.
  3. Sufflé
    Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Pensla formarna med smör uppåt kanten och strö med socker runtom och ställ formarna i kylen.
  4. Mixa pistagenötterna med mjölken och koka upp. Vispa upp äggulorna med 20 g socker, maizenan, mjölet och grädden i en skål. Häll den varma pistagemjölken över och vispa. Häll tillbaka smeten i grytan och koka upp under omrörning. Häll tillbaka i skålen. Vispa i matchathé, limesaft och citronsaften, men spara en tsk citronsaft till marängen. Kyl.
  5. Blanda äggvitorna med 1 tsk citronsaft och vispa på låg hastighet i 2 minuter. Öka till medelhastighet och tillsätt 60 g socker, lite i taget. Öka till medelhög hastighet och vispa marängen till styva toppar.
  6. Vispa ner 1/3 del av marängen ned i krämen. Vänd ner 2/3 av marängen försiktigt i smeten. Fyll upp i en spritspåse och spritsa ner sufflésmeten i formarna. Dra tummen runt kanten på formen.
  7. Baka i ugnen i 10-14 minuter beroende på formen. Servera med en kula chokladglass och pudra över lite matcha vid servering
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept