Mat och dryck för bröllopet

Mat och dryck för bröllopet

När det är dags för ett av livets bästa och mest minnesvärda ögonblick - bröllopet - gäller det förstås att maten håller samma klass. Vi har maten som gör din stora dag om än vackrare och godare.

Bröllopsdagen - gör den till en god dag. Vi har samlat ihop några favoriter som passar för den stora dagen. Du hittar tips på såväl förrätter som huvudrätter och desserter.
Vad sägs om machésallad med chévre, örtkryddad grillad kycklingfilé med rostad mandelpotatis och avslutningsvis Amors och Amorinas magiska bröllopstårta. Eller kanske passar det bättre att inleda med en fisk- och skaldjurscocktail för att därefter inta en örtfylld lammstek med honungsslungade morötter och persiljepotatis och avrunda med en oemotståndlig lingonfromage. 

Vigselns historia

Ordet bröllop har sitt ursprung i fornsvenskans ”brudlopp”, som var det högtidliga bröllopståget. Numera är det den sammanfattande benämningen på hela bröllopsdagen.
Från början var den kyrkliga vigseln bara en välsignelsehandling efter äktenskapets ingående, som skedde genom parets offentliga viljeförklaring. I Sverige trädde kyrklig vigsel i rättslig verkan år 1686 och 1734 blev det den enda giltiga formen för äktenskapsingående. 1908 blev valfriheten mellan kyrklig och borgerlig vigsel lagstadgad i Sverige. Nuförtiden sker drygt 60% av vigslarna i Sverige enligt Svenska kyrkans ordning.

Källa: Svenska kyrkan

Förrätter

Huvudrätter

Efterrätter