Mast o khiar - persisk tzatsiki

Mast o khiar - persisk tzatsiki
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Mast o khiar - persisk tzatsiki

10 ingredienser

En riktigt fräsch och god variant på tzatziki med valnötter, rosenblad och dill. 

Tips! Hittar du inte berberibär kan du byta ut det mot 1 tsk sumak (syrlig orientalisk krydda), tranbär eller 3 msk russin

Ingredienser

  • 0,5 gurka
  • 0,5-1 klyfta vitlök (beroende på hur skarp vitlökssmak du vill ha)
  • 2 msk dill, finhackad (helst färsk dill men djupfryst funkar också)
  • 3 msk färsk mynta, finhackad (eller 1 msk torkad mynta)
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 2 dl valnötter
  • 1 msk torkade rosenblad (går att utesluta)
  • 2 msk zereshk (berberibär)
  • färsk dillkvist (eller myntakvist)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna.
  2. Hacka gurkan i små tärningar (riv ej). Blanda samman yoghurt, dill, mynta, vitlök, gurka och salt. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering.
  3. Grovhacka valnötterna, smula rosenbladen med fingrarna, tvätta zeresht och låt rinna av. Garnera din tzatsiki, ringla över olivolja och servera. Det är en god sidorätt bredvid grillat, en mustig gryta eller till en bit nybakat bröd.