Mascarponemousse med vit choklad och vaniljkokt rabarber

Mascarponemousse med vit choklad och vaniljkokt rabarber
Foto: TV4

Mascarponemousse med vit choklad och vaniljkokt rabarber

Av: Olle - Öckerö

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

2 h

En len och krämig mousse på vit choklad och mascarpone, vanlijkokt rabarber och rostad vit choklad - en drömmigt god dessert.

Dryck: Nivole, Muscato d'asti, Italien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljkokt rabarber

  • 4 späda rabarberstjälkar
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 vaniljstång

Vit choklad- och mascarponemousse

  • 200 g vit bakchoklad (av god kvalitet)
  • 1 dl mjölk
  • 3 gelatinblad
  • 200 g mascarpone
  • 2 dl grädde, vispad

Karamelliserad vit choklad

  • 100 g vit bakchoklad

Servering

  • hallonsorbet

Gör så här

Vaniljkokt rabarber

  1. Skala rabarbern och dela i ca 10 cm långa bitar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg samtliga ingredienser i en sous vide-påse och kör i 1-2 timmar på 61 grader tills rabarbern är lagom mjuk.

Vit choklad- och mascarponemousse

  1. Lägg gelantinbladen i blöt. Hacka chokladen. Koka upp mjölken och smält gelantinbladen i mjölken. Slå mjölken över chokladen och rör till en slät kräm. Tillsätt marscaponen, rör slätt och låt svalna lite. Vänd försiktigt i den vispade grädden. Häll smeten i lämplig form och ställ kallt.

Karamelliserad vit choklad

  1. Hacka chokladen och baka i ugn på bakplåtspapper. 180 C i ca 10 minuter tills chokladen är karamelliserad. Låt svalna.
  2. Servera tillsammans med hallonsorbet och dekorera eventuellt med mynta eller citronmeliss.