Mårten gås på Mandelmanns vis

Mårten gås på Mandelmanns vis
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mårten gås på Mandelmanns vis

26 ingredienser

4 h

Hel gås tillagad med en god sås från Mandelmanns gård. Servera med kokt potatis, brysselkål, stekt äpple, mispelgelé och en grönsallad.

Tips! Sätt gärna in en stektermometer och stek till 80-85 grader. När köttsaften är ljus och klar är gåsen färdig.

Ingredienser

portioner6 - 8

Gås

  • 1 hel gås
  • äppelmust
  • 3 tsk salt
  • peppar
  • 2 msk strösocker
  • 3 äpplen
  • 12 kvitten, misplar
  • kastanj

Sås

  • hals
  • inkråm
  • 5 dl vatten
  • 7 katrinplommon
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk gelé
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk ev konjak (eller calvados)

Tillbehör

  • 1 kg fast potatis skalad och kokt
  • 1 förp rödkål
  • 3 äpple, smörstekta i skivor
  • 1 burk mispelgelé
  • 300 g brysselkål, kokt
  • 1 dl persilja, hackad, till garnering

Gör så här

Gås

  1. Ta först ur hals och inkråm och skär bort halsskinnet. Lägg sedan det i en stor kastrull till att laga fond på till såsen.
  2. Skölj sedan gåsen i kallt vatten och torkar den torr med hushållspapper, lägg den därefter i en ugnsform eller långpanna.
  3. Gnid in hela gåsen med äppelmust, salt, peppar och socker och fyll den med äppelklyftor, kvitten och misplar. Man kan även testa att lägga in några kastanjer. Sy sedan ihop gåsen så inte fyllningen faller ut.
  4. Lägg gåsen med bröstbenet upp i ugnen på 175 grader, och stek den tills den är gyllenbrun, ca 30 minuter per kilo, till exempel för fyra kilo räkna två timmar minst. Glöm inte att binda ihop låren med steksnöre, annars är det lätt att de vrider ut sig och blir färdiga långt innan resten av gåsen.
  5. Skär av en bit av låret på gåsen för att se om den är klar. Om man öser gåsen med stekskyn och sätter ugnen på max i några minuter på slutet blir skinnet härligt knaprigt.

Sås till gås

  1. Bryn inkråmet i en kastrull eller stekgryta och häll på 5 dl vatten och lägg i tre katrinplommon. Låt fonden koka i 30 minuter.
  2. Fräs sedan smör och vetemjöl under omrörning i en såskastrull. Sila fonden och tillsätt i smör- och mjölblandningen. Rör ut klumparna till en jämn sås.
  3. Tillsätt därefter grädde och fyra katrinplommon, koka upp. Låt koka på medelvärme i minst 10 minuter.
  4. Mixa sås med en stavmixer och smaka av med salt, vitpeppar, gelé och ljus soja. En skvätt konjak eller calvados är också gott i.
  5. Låt gåsen vila 10 minuter innan du skär upp den. Skär ut brösten och skiva dem mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Skär sedan loss låren och skär dem i två delar.
  6. Plocka eventuellt kött från skrovet samt vingarna och lägg under de skivade brösten. Garnera med hackad persilja.
  7. Servera gåsen med kokt potatis, rödkål, smörstekta äppelskivor, gelé, brysselkål och såsen i en skål. Gott till är även en grönsallad med till exempel riven morot.