Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

15 ingredienser

1 h

Med grönsakerna grovt skurna får man en härligt rustik sallad. Söta russin och fräsch mynta sätter smak på denna sallad med inspiration från Marocko. Hemligheten är kryddpastan Harissa som är vanligt förekommande i bland annat Nordafrika. Servera en krämig hummus till för ännu mer marockansk känsla - och bra med protein! /Therese

Recept ur kokboken The new green salad

_
_

Ingredienser

portioner

Grön bas

  • 1 dl röd quinoa [3 dl kokt]
  • 600 g morot
  • 2 röda paprikor (ekologiska)
  • 2 tsk harissa, kryddpasta
  • 0,5 tsk ev kumminfrön
  • 250 g körsbärstomater, i olika färger
  • 1 dl färsk kruspersilja
  • 1 dl färsk mynta
  • 0,5 dl gula russin (ekologiska)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillbehör

  • örthummus
  • 1 citron (ekologisk)

Topping

  • 0,5 dl pistagenötter utan skal [25 g]
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt den ånga av och fluffa sedan försiktigt upp quinoan med en gaffel.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Skrubba morötterna och skär i tjocka bitar på snedden. Dela, ta bort fröfästet och skär paprikorna i klyftor på längden.
  3. Stöt kumminfröna lätt i mortel. Blanda samman olja, harissa, kumminfrön och salt i en bunke. Vänd ner morötter och paprika och blanda runt så att allt täcks. Lägg i en ugnsfast form och rosta mitt i ugnen i 40 minuter, tills paprikan blivit mjuk och morötterna krispiga i kanterna. Vänd runt grönsakerna efter halva tiden. Låt svalna något.
  4. Dela tomaterna på mitten. Skölj och hacka persilja grovt. Hacka pistagenötterna grovt.
  5. Blanda morötter, paprika, quinoa, tomater, örter och russin i en stor skål. Strö över pistagenötter och extra mynta. Servera med citronklyftor och hummus vid sidan av.