Pressad potatis med rökt lax och dill

Pressad potatis med rökt lax och dill
Foto: Merpotatis.nu
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Pressad potatis med rökt lax och dill

7 ingredienser

När det börjar bli mörkt och kallt är det alltid gott med rejäl mat med potatis.

Tips! Laga potatis med andra smaker. Krydda med olivolja och lagerblad eller saffran och chili så får du en annan smak på potatisen. Prova själv med olika färska örter och kryddor.

När Markus Aujalay var liten och det var fest bjöd hans mamma alltid på pressad potatis. Det är så gott och vackert att garnera. Här har han skapat en enkel rätt som påminner om en lapskojs som du får blanda själv. Men istället för kokt potatis och saltat kött använder han bakad potatis och kallrökt lax. Bakningen ger en speciell smak på potatisen.

Ingredienser

portioner
  • 2 potatisar, King Edward, Asterix eller Fontane
  • 1 äggula
  • 1 msk gräddfil
  • 50 g kallrökt lax, i strimlor
  • 1 dillkvist
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Baka potatisen i ugnen först. Det blir en lite fylligare smak än om du kokar den. Pressa potatisen och lägg upp på en tallrik. Lägg äggulan i mitten och garnera runt om med kallrökt lax i strimlor, några klickar gräddfil och finklippt dill. Smaksätt med salt och svartpeppar.