Äppelkopott med vaniljkräm och smuldeg

Äppelkopott med vaniljkräm och smuldeg
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Äppelkopott med vaniljkräm och smuldeg

15 ingredienser

En äppelkopott med en lyxig vaniljkräm och smuldeg.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Macarons i flera smaker
Glace au four
Monikas polkamaränger
Leilas sega maränger

Ingredienser

portioner

Kompott

  • 3 äpplen, skalade, urkärnade och nedskurna
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 kanelstång

Lyxig vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Smuldeg

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl havregryn
  • 30 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Kompott

  1. Lägg allt i en kastrull och låt sjuda ca 25 minuter tills äpplena är mosade.
  2. Smaka eventuellt av med lite mer strösocker.

Vaniljkräm

  1. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  2. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
  3. Dra från värmen och låt dra 15 minuter.
  4. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
  5. Ta ur stången ur mjölken och häll i mjölken i äggblandningen under vispning.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp under vispning.
  7. Ta bort från värmen och vispa i smör.
  8. Sila och låt kallna.
  9. Vispa grädden och vänd ner i krämen innan servering.

Smuldeg

  1. Blanda ihop till en smuldeg och lägg på plåt.
  2. Grädda i ugn tills den är gyllenbrun.

Vid servering

  1. Lägg lite äppelkompott i glas.
  2. Lägg på vaniljkräm och avsluta med smuldegen.