Ugnsstekt lammstek med tryffelsås

Ugnsstekt lammstek med tryffelsås
Foto: TV4

Ugnsstekt lammstek med tryffelsås

Av: Mario - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

En härlig lammstek med doft av vitlök och rosmarin. Serveras med restani krumpir (stekt potatis), tryffelsås, haricots verts och pärltomater. Marinera lammsteken minst 1 dag före!

Dryck
75903 Bibich Shiraz Sangreal

Marios recept
Tre olika sorters bruschetta
Chokladmousse med tryffelhonung

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsstekt lamm

  • 1,5 kg lammstek med ben
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 3 msk rosmarin, färsk, hackad (alternativt 1 msk torkad)
  • 1 krm havssalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4-5 dl extra virgin olivolja

Restani krumpir

  • 600-700 g fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm havssalt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk rosmarin, färsk, hackad (alternativt 1/2 msk torkad)

Tryffelsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl lammfond (från steken)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk vitt tryffelsmör
  • 1 krm salt
  • 20 g färsk vit tryffel, färsk (beroende på tillgång, annars ca 40 g inlagd skivad vit tryffel)

Övriga tillbehör

  • 200 g haricots verts
  • 12 pärltomater
  • 100 g smör
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

Ugnsstekt lammstek

  1. Blanda ihop olivolja, de hackade vitlöksklyfterna och rosmarinen, salta och peppra.
  2. Häll över lammsteken, ställ in i kylen över natten. Vänd lammsteken ett par gånger under marineringen.
  3. Sätt ugnen på ca 180 grader.
  4. Lägg över lammsteken i en ugnsfast form eller på en plåt och ställ in i ugnens mittersta del i ca 1 timme (ca 60-70 grader).
  5. Ta ut steken, täck med aluminium folie och låt den vila i ca 15 min.
  6. Skär upp steken på en skärbräda och lägg upp på ett varmt fat och servera genast.

Restani krumpir

  1. Koka potatisen med skal tills den är halvfärdig.
  2. Ta upp och dela i mindre bitar.
  3. Hacka löken i bitar och bryn den i oljan tills den blivit mjuk.
  4. Tillsätt potatisen och stek den i ca 10 min tills den blivit mjuk.
  5. Krydda med paprikapulver, salt och finhackad rosmarin.

Tryffelsås

  1. Finhacka schalottenlök och bryn i olivolja.
  2. Tillsätt vitt vin och låt det koka ned. Tillsätt därefter lammfonden och grädden, krydda med salt och låt det sjuda en stund.
  3. Ta bort såsen från värmen.
  4. Tillsätt tryffelsmör och skivad tryffel i såsen. Om du använder färsk vit tryffel hyvla den över såsen vid servering.

Övriga tillbehör

  1. Förväll haricots verts och pärltomaterna. Ta upp.
  2. Stek dem lätt i smöret i en stekpanna, ta upp tomaterna och låt haricots vertsen vara kvar.
  3. Tillsätt ströbrödet till haricots vertsen och rör om i pannan. Lägg upp.