Rött vin, enbär och timjan ger lammet i det här receptet en touch av vilt. En kombination som sannerligen inte är oäven. Bjud med kokt eller pressad potatis eller enbart lantbröd.
Skär köttet i tvåcentimeterstärningar. Lägg dem i en bunke och häll på vinet. Låt stå i kylskåp över natten. Låt köttet rinna av riktigt väl i ett durkslag, men ta vara på vinet. Torka av köttet. Skala och finhacka löken och vitlöken. Stöt enbären grovt och rör ut tomatpurén i vinet.
Fräs löken gyllenbrun i smör. Häll på vin och sätt till enbären, timjan och lite nymalen peppar. Lägg på locket och låt blandningen småkoka.
Bryn köttet i omgångar. Lägg över köttet i grytan. Spä med så mycket vatten att det precis når upp över köttet och lägg på locket. Sjud på ganska svag värme i drygt 1 timme eller tills köttet känns mört. Rensa svampen och fräs den lätt i 1 msk smör. Lägg i den i grytan när köttet har 1/2 timme kvar. Servera grytan rykande het.