Festbröd i långpanna

Festbröd i långpanna

Av: Marika - Öland

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Servera nybakat!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Obs! Ungstemperaturen kan variera mellan olika ugnar - har du varmluftsugn kan du sänka gradantalet.

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten, ljummet
  • 1,5 msk salt
  • 3 ägg (varav ett till pensling)
  • 5 msk olja
  • 10 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl
  • sesamfrön
  • solroskärnor
  • vallmofrön, blå och/eller vita

Gör så här

  1. Häll jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, ägg och olja. Rör tills allt blandat sig.
  2. Tillsätt 15 dl av mjölet och arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet så att degen känns smidig.
  3. Jäs i 30 minuter.
  4. Häll ut degen på en smord långpanna/plåt eller med bakpapper på. Jäs 30 minuter.
  5. Pensla degen och strö över sesamfrön, solroskärnor och vallmofrö. In i ugnen ca 30-40 minuter på ca 200 grader tills brödet fått fin färg.