Stekta äpplen med en lättare vaniljsås

Stekta äpplen med en lättare vaniljsås
Foto: TV4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Stekta äpplen med en lättare vaniljsås

Av: Marie Tegnér, Christian Hellberg

Från: Förkväll

15 ingredienser

I Förkväll på onsdagarna lagar Christian Hellberg en variant av en rätt, Marie Tegnér står för ett lättare alternativ. Här är Maries stekta äpplen med en ljuvlig mandelmaräng och en lättare vaniljsås.

Ett enklare alternativ
Uteslut vaniljsåsen och servera med vaniljyoghurt, kesella vanilj, lättglass eller matyoghurt blandad med hackad mynta!

Ingredienser

portioner
  • 3-4 äpple, i klyftor, helst svenska
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk rörsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk smör
  • 2 äggvitor
  • 5 msk råsocker flor
  • 0,5 dl mandelspån

vaniljsås

  • 3 dl mellanmjölk
  • 2 äggulor
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl grädde, vispad
  • ev vaniljsocker

Gör så här

Äpplen

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Låt äppelklyftorna sjuda tillsammans med råsocker, kanel och vatten tills de blir lite mjuka men inte mosiga, 2-3 minuter.
  3. Lägg frukten i en lätt smord ugnssäker form.
  4. Vispa äggvitan till hårt skum med ren visp i ren skål.
  5. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank.
  6. Blanda ner hälften av mandeln.
  7. Bred marängsmeten toppigt över äpplena, strö över resten av mandeln och grädda mitt i ugnen 2–3 minuter tills marängen fått fin färg.

Vaniljsås

  1. Koka upp mjölken tillsammans med den snittade vaniljstången och låt stå någon minut.
  2. Skrapa ner fröna i mjölken och släng stången.
  3. Blanda potatismjölet med äggula och socker och vispa ner i mjölken.
  4. Sjud under kraftig vispning tills såsen tjocknar.
  5. Låt svalna och blanda med grädde + eventuellt lite vaniljsocker.