Rostad lammbog med potatis, rotfrukter och tryffeldressing

Rostad lammbog med potatis, rotfrukter och tryffeldressing
Foto: TV4

Rostad lammbog med potatis, rotfrukter och tryffeldressing

Av: Maria Danielsson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Ett recept som tar lite tid, men inte är särskilt svårt - och resultatet blir mört lamm med goda rostade rotsaker och tryffeldressing. Mums!

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g urbenad lammbog
  • 4 klyftor vitlök
  • några kvistar timjan och rosmarin
  • 8 fasta potatisar
  • 300 g morot
  • 300 g persiljerot
  • 8 schalottenlökar
  • 3 msk rapsolja
  • rosmarin, timjan och färska örter
  • 2 dl fjällfil
  • 0,5 msk tryffelolja (varierar mycket beroende på sort. Prova dig fram.)
  • ev färsk gotlandstryffel
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250ºC.
  2. Salta och peppra bogen på båda sidor. Rulla ihop den och bind upp den med krympt bomullsnöre.
  3. Krossa vitlöksklyftorna och gnid in köttet med dem. Lägg örterna ovanpå. Lägg i en ugnssäker form.
  4. Dela potatisen i halvor. Skala och skär morot och persiljerot i grova bitar. Skala schalottenlökarna hela.
  5. Lägg rotfrukterna i samma form som lammet. Salta och peppra och låt gärna några kvistar örter ligga ovanpå. Ringla olja över allting.
  6. Sätt formen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut rotfrukterna och sänk värmen till 150ºC.
  7. Sätt in lammet ytterligare ca 90 minuter. Det ska bli mört. Låt rotfrukterna vara med sista 10 minuterna så de blir varma igen.
  8. Rör ihop fjällfil och tryffelolja. Tillsätt eventuellt lite färsk tryffel. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ta av snöret från köttet och skiva det.
  10. Servera köttet med rotfrukter och tryffeldressing.