Trio i dessert

Maria - Stockholm1
Foto: TV4

Trio i dessert

Av: Maria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Denna generösa dessert bjuder på tre olika ljuvliga smaker. Den klassiska franska citrontårtan kan man servera som den är eller med bär i bitar till. Lite lättvispad grädde är förstås också gott som tillbehör. Från Italien har jag lånat tiramisuns ingredienser till en ljuvlig semifreddo, en halvfrusen glassdessert. Och gör man en trio i dessert måste chokladen finnas med som huvudingrediens någonstans och det gör den i chokladmoussen är enkel att göra men känns riktigt lyxig med riven choklad på toppen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Marias drycktips
7784 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco, Piemonte, Italien 70 :-

"Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten med smak av päron och äpple gifter sig strålande med sötman från choklad, tiramisu och tarte. Syran i vinet gifter sig fint med syrligheten från citronen."

Ingredienser

portioner

Citrontarte - Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • msk vaniljsocker
  • 175 g smör, rumsvarmt

Citrontarte - Fyllning

  • 2 1 citron, zest av
  • 2 citroner, saften av
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 5 msk vetemjöl
  • florsocker, till garnering

Tiramisusemifreddo

  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl marsalavin
  • 12 savoiardikex
  • 1,5 dl kaffe, kallt starkt
  • kakao, till garnering

Chokladmousse

  • 150 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • Mörk choklad, till garnering

Gör så här

Citrontarte - Förberedelser

  1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en springform, 22-24 cm i diameter, genom att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och pajens kanter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formens kanter med lite mjukt smör (eller smörj en vanlig pajform mycket lätt). Ställ åt sidan.

Citrontarte - Pajskal

  1. Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare (helst) eller i en skål. Lägg i smöret i små klickar och arbeta snabbt ihop degen. Den ska inte vila så tryck ut degen i pajformen med lätt mjölade fingrar. Förgrädda pajskalet i 15 minuter i 175 grader.

Citrontarte - Fyllning

  1. Riv citronskalet och pressa citronsaften. Mät upp motsvarande 10 msk citronsaft. Vispa ägg och socker rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och citronskalet.
  2. Häll sedan fyllningen ovanpå det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Citronkrämen ska fortfarande vara lite lös när kakan tas ut ur ugnen. Låt kakan kallna och sikta sedan över ganska mycket florsocker före servering.

Tiramisusemifreddo - Glassmet

  1. Separera vitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna). Vispa sedan äggulorna med hälften av strösockret till en porös smet. Vispa grädden fluffig. Låt den vara kvar i vispbunken.
  2. Vispa äggvitorna riktigt fasta i en torr och ren bunke. Vispa till sist ner det resterande strösockret. Vispa samman mascarponeost med marsalavin och vänd försiktigt ihop osten med äggulesmeten, sedan den vispade grädden och vänd till sist ner de vispade äggvitorna. Bara rör, inte vispa!

Tiramisusemifreddo - Montering

  1. Klä en avlång brödform med plastfolie. Fyll lite glassmet i botten. Doppa ett kex i taget i kallt kaffe. Lägg ett lager kex i formen och fyll sedan på med glassmet. Upprepa proceduren en gång till.
  2. När formen börjar bli full, knacka formen lätt mot bordet för att få bort eventuella luftbubblor. Frys i 3-4 timmar tills den är halvfryst, d v s lite mjuk i mitten.

Tiramisusemifreddo - Före servering

  1. Stjälp upp tiramisun och tag bort plastfolien. Pudra med kakao och servera i fina skivor

Chokladmousse

  1. Bryt sönder chokladen i bitar, lägg dem i en sopptallrik med kant och placera tallriken över ett vattenbad. Efter några minuter har chokladen smält. Vispa grädden tillsammans med 1 msk socker i en rymlig skål, vispa den lätt.
  2. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen, rör om väl. Lägg sedan i lite av den vispade grädden och rör det hela slätt.
  3. Gör sedan tvärt om. Vänd med en slickepott ner chokladsmeten (med den lilla mängden grädde) i skålen med den vispade grädden. Rör om varsamt så att allt blandas. Fördela moussen i små portionsformar eller små vackra glas.
  4. Ställ dem på en bricka och låt dem stelna i kylen. Stör över lite flagad choklad före servering.