Pilaffris med smak av vanilj och lime

Pilaffris med smak av vanilj och lime
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Pilaffris med smak av vanilj och lime

11 ingredienser

Vanilj och lime är väl inte den smaksättning man vanligtvis förväntar sig i pilaffris, men våga pröva! Vi föredrar basmatiris men man kan också välja ett vanligt långkornigt ris. Skalade räkor eller kräftstjärtar frästa i lite olja och smaksatta med vitpeppar och några droppar limesaft är gott till.

1 portion innehåller: 295 kcal /1233 kJ, 7 g fett, 2 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 chilifrukt
  • 3 salladslökar
  • 0,5 liten squash
  • 0,5 msk olja
  • 1 limefrukt, saften av

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt ris, vatten, salt och vaniljstång.
  2. Koka under lock i 10–12 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt stå med locket på i 5 minuter.
  3. Skär chilifrukten i tunna ringar. Strimla salladslöken och squashen. Fräs i olja tills grönsakerna mjuknar.
  4. Klipp upp vaniljstången och skrapa ner de svarta kornen i riset. Tillsätt limesaft, blanda i grönsakerna och smaka av.