Potatis som i Ligurien

Potatis som i Ligurien
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Potatis som i Ligurien

6 ingredienser

Ligurien, som ligger i norra Italien, har landets mildaste klimat och där använder man gärna rikligt med färska örtkryddor i maten. En matglad vän som vistas mycket i Italien har bidragit med detta recept. Denna potatis är lika förträfflig till fisk som till kyckling och kötträtter.

1 portion innehåller: 277 kcal/1159 kJ, 11 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 10-12 potatisar
  • 0,5-1 msk olivolja
  • 1 tsk salt (gärna flingsalt)
  • några kvistar salvia, rosmarin eller timjan
  • 0,5 dl pinjenötter, rostade
  • 12 svarta oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen och skär den i bitar.
  2. Lägg den i en ugnssäker form eller på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Tillaga potatisen i ugnen i 25–30 minuter.
  3. Strö på salt och lägg på några kvistar salvia, rosmarin eller timjan och låt den stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.
  4. Rosta gärna pinjenötterna i en torr stekpanna några minuter tills de fått färg och strö över dem och oliverna före serveringen.