Lättlagad grönsakspaté

Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Lättlagad grönsakspaté

12 ingredienser

En mycket lättlagad paté som är en fägring för ögat. Den är perfekt på en buffé eller till förrätt. Patén kan lagas ett par dagar i förväg men blir inte bra att frysa. Ofta innehåller patéer rikligt med grädde och har då hög fetthalt. Det här är en betydligt mindre fet variant. Servera med receptet Skummig tomatsås. Ett annat såsalternativ är att blanda 3 dl gräddfil med 1 burk stenbitsrom.

111 kcal/464 kJ, 5 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 500 g morot
  • 150 g rotselleri
  • 250 g broccoli (eller fryst)
  • 6 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • vitpeppar
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt
  • peppar, nymalen
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och skär morot och selleri i bitar. Koka dem så mjuka att de går att mixa. Koka sedan broccolin för sig.
  3. Låt grönsakerna rinna av. Kör morot och selleri tillsammans till puré i matberedare. Lägg över i en skål. Kör broccolin till puré.
  4. Blanda morots- och selleripurén med 4 ägg, salt och lite nymalen peppar. Blanda broccolipurén med 2 ägg 1/2 tsk salt och lite peppar. Smörj en 1 1/2 liters form väl. Häll först i ett lager morotspuré, sedan broccolipurén och överst ett lager morotspuré. Täck formen med aluminiumfolie och stick några hål i folien. Grädda i 1 timme och 15 minuter. Låt svalna något innan patén stjälps upp.