En vit sås att variera

En vit sås att variera
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

En vit sås att variera

11 ingredienser

Detta är en grundsås som ska smaksättas. Till kokt fisk passar det bra med curry, till kokt blomkål och skinka är det gott att smaksätta med ost och till de kokta grönsakerna kan man ta massor av kryddgrönt.

En portion innehåller: 48 kcal/200 kJ, 1 g fett, 0 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • ev 1 msk flytande matfett
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar

Sätt smak med:

  • 0,5 dl dill, klippt (eller persilja)
  • 1,5 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 tsk dragon och 1 msk fransk senap
  • 1 dl ost, riven, (17 % fett) (låt den smälta i såsen utan att koka)
  • skalade räkor och finskuren dill
  • 1,5 msk curry

Gör så här

  1. Vispa ihop mjöl och kall mjölk i en kastrull och tillsätt eventuellt matfettet. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Låt såsen småkoka några minuter. Tillsätt någon smaksättning och smaka av.
  3. Curry får mest smak om man fräser den med margarinet. Strö över mjöl och späd med vätskan. Låt sedan koka några minuter.