Kalles korngrynssallad

Kalles korngrynssallad
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Kalles korngrynssallad

10 ingredienser

Kul och lite oväntade ingredienser i en sallad. Kalle Landqvist, en kreativ kock på Mosebacke Matbruk i Stockholm, har bjudit oss på detta recept. Vi tackar och bugar! Kalle har också i allra högsta grad bidragit till många av de fina bilderna i boken.

1 portion innehåller: 245 kcal/975 kJ, 13 g fett, 4 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 2 dl korngryn
  • 7 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 6 små färska rödbetor
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 dl rostade och grovt hackade hasselnötter
  • 2 msk basilika, grovt skuren
  • 50 g rucolasallad
  • 150 g lufttorkad skinka
  • 2 msk parmesanost, grovt riven

Gör så här

  1. Koka upp korngryn, vatten och salt. Sjud under lock i ca 25 minuter. Låt svalna.
  2. Tvätta men skala inte rödbetorna. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Koktiden varierar mycket beroende på hur mjälla de är.
  3. Häll av kokvattnet, spola med kallt vatten och gnugga bort skalet.
  4. Blanda korngrynen med citron, hälften av nötterna, basilika och grovt riven rucola. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem och skinkan på korngrynssalladen. Strö över resten av nötterna och parmesan.