Partypizzor

Partypizzor
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Partypizzor

12 ingredienser

Dessa småpizzor är perfekta som tilltugg i början på ett kalas men också mäkta goda att servera till en soppa. Vi gör en egen blandning av basilika, vitlök och parmesan. Man kan förstås också använda färdig pesto, men se då till att vara helt säker på att alla vid bordet tål nötter.

1 portion innehåller: 59 kcal/246 kJ, 2 g fett, 0 g fibrer

Ingredienser

Pizzadeg

  • 0,25 förp jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 7-8 dl vetemjöl

Basilikaröra

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl fryst basilika, hackad (eller färsk basilika)
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 förp passerade tomater (à 250 g)
  • 1 förp sardellfilé (à 35 g)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten och rör tills jästen löser upp sig.
  2. Blanda med salt och olja och arbeta in mjöl tills degen känns smidig och släpper bunken.
  3. Låt jäsa övertäckt 1-2 timmar (jästmängden kan dubbleras och jästiden halveras om man har bråttom).
  4. Kör ingredienserna till basilikaröran i mixer eller riv vitlöken fint och rör samman allt. Sätt ugnen på 250°.
  5. Kavla ut degen till en några millimeter tjock platta. Ta ett glas eller en kopp som är ca 6–7 cm i diameter, doppa kanterna i mjöl och ta ut rundlar i pizzadegen. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Bred på passerade tomater.
  7. Lägg på ungefär en tesked av basilikaröran och till sist en bit sardellfilé. Grädda i 5–10 minuter.