Morotskaka med glasyr

I säsong: Mars
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Morotskaka med glasyr

12 ingredienser

Smakrik kaka med ostglasyr på amerikanskt vis. Morötterna gör kakan saftig och bidrar med lite nyttigheter.

1 bit kaka innehåller: 152 kcal/638 kJ, 6 g fett, 1 g fibrer.

Ingredienser

12 bitar

  • 3 ägg
  • 0,75 dl farinsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 4 dl fint rivna morötter
  • 2 tsk citron, skalet, rivet
  • 0,5 dl rapsolja (eller flytande matfett)

glasyr

  • 0,5 dl florsocker
  • 2 msk citron, pressad
  • 0,5 förp philadelphiaost light

Garnering

  • några blad mynta eller citronmeliss eller rivet citronskal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och farinsocker pösigt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och rör sedan ner det i äggblandningen. Blanda även ner morötter, citronskal och olja eller matfett. Fördela smeten i formen.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.
  4. Rör samman florsocker och citronsaft till glasyren. Blanda ner osten och rör till en jämn smet. Bred glasyren på kakan. Garnera med blad av mynta, citronmeliss eller rivet citronskal.